Er faste godt sammen med Keto?

Hvad er periodisk faste?

Periodisk faste er perioder hvor du bevidst undlader at spise. Det skal ikke sammenlignes med ufrivillig sulte eller underernæring, hvor mad er sparsomt eller utilgængeligt, og vi derfor ender i en fastetilstand. Periodisk faste er helt bevidste og frivillige perioder, hvor der undlades at spise, enten for at optimere nogle af de sundhedsfremmende ting, som periodisk faste kan give (det får du mere viden om, om lidt), eller måske for at øge en fedtforbrænding og dermed et vægttab.

Periodisk faste er ikke ligefrem et nyt fænomen, og vi har i vildmarkstiden måtte faste, eller i perioder undvære mad. Går vi så langt tilbage, er det mere til sammenligning med underernæring, da mad simpelthen ikke har været tilgængeligt. Det går vi pænt udenom, for vi skal ikke vælge at faste, fordi vi engang ikke havde mad tilgængeligt. Dengang levede vi kun det halve af år, som vi gør i dag, men faktisk, er periodisk faste ikke så nyt og trendy som du skulle tro. Hippocrates (460 – mellem 375 og 351 f.Kr.), der betragtes som lægekunstens far, brugte periodisk faste, eller bevidst udeblivelse af mad i et bestemt interval. Og der er mange eksempler i historiebøgerne på lignende filosoffer og græske læger, der brugte periodisk faste.

I nyere tid er periodisk faste blevet undersøgt til bunds, og David Sinclair beskriver følgende om periodisk faste i sin bog “Lifespan: Why We Age—and Why We Don’t Have To” 

Today, human studies are confirming that once-in-a-while calorie restriction can have tremendous health results, even if the times of fasting are quite transient.
(Menneskelige studier bekræfter i dag, at kalorie restriktion kan have enormt positive resultater på vores helbred, også selvom perioderne kun er kortvarige)

David er en australsk biolog og professor i genetik, og forsker i at bekæmpe eller sænke alderdom. Her kommer periodisk faste ind i billedet. Det kan lyde latterligt, at alderdom skulle være en sygdom, men David mener, at vi i de næste generationer vil kigge tilbage på vores, og have ondt af, at vi måtte nøjes med at leve i 70-90 år. Han betragter periodisk faste, som en af de store spillere i kampen mod alderdom. Lad mig kort forklare dig hvorfor.

Den korte forklaring

Den korte forklaring handler om vækst i kroppen, hvor den primære motor på dette er noget kaldes Insulinlignende vækstfaktor eller IGF-1. Uden at gå for meget i detaljer, handler det om, at når du faster deaktiverer du IGF-1, og starter en række andre faktorer, som vi kommer ind på snart. Og når du spiser, og specielt hvis du spiser meget eller ofte, aktiverer du IGF-1, som har til opgave at skabe vækst i kroppen. Når vi spiser meget og spiser ofte, signalerer vi til kroppen, at det er gode tider, og at den roligt kan bygge nye celler. Det er i sig selv ikke negativt, for det spiller en rolle i cellevækst, muskelvækst og mange andre ting, men for meget vækst, har vist sig at være dårligt for helbred, sundhed og levealder.

Du kan derfor, ved at mindske stimuleringen af IGF-1, øge din krops evne til at tage sig kærligt af din krops nuværende celler, i stedet for at bygge nyt. Du fremmer igennem periodisk faste nogle processer, der reparerer dine celler i stedet for at smide dem ud og bygge nye, og det har vist sig, at disse processer stimulerer sundhed. En lav IGF-1 er sat i forbindelse med høj levealder og lav sygdom, og i flere tilfælde er det den direkte årsag.

Faste kan også være en stor spiller i vægttab, da det naturligvis betyder færre kalorier – Og hvis du spiser færre kalorier end du forbrænder, opnår du som udgangspunkt et vægttab. Lad os derfor kigge på, hvorfor du skulle overveje at bruge faste til vægttab eller højere sundhed.

Faste og Keto

Hvis du i forvejen mindsker dine kulhydrater til sådan en grad, at du skifter din krops primære forbrænding fra kulhydrater til fedt, har du i forvejen øget dine muligheder for at opnå et vægttab og fedttab. Det er ikke de små ting vi taler om her, men nogle store spillere i et vægttab.

Spiser du Keto for tabe dig, opnår du nogle af disse positive ting i din krop:

  1. Du har øget metabolisme. Det vil sige, at du øger din daglige forbrænding, uden at gøre andet, end at spise Keto. Det sker, fordi fedt kræver mere energi at omdanne til energi [1]
  2. Du nedsætter mængden af hormonet ghrelin, som er hormonet der giver os vores sultfølelse, når der ikke er mad i maven [2].
  3. Når du er fedttilvænnet, oplever de fleste at have mere energi, fordi kroppen ikke afventer kulhydrater, men forbrænder energi fra fedtet den har på kroppen. [3]

Det er derfor et udgangspunkt, der er fordelagtigt, hvis du ønsker at springe et måltid over, eller implementere periodisk faste i dit liv, da faste i sig selv kan give sult og energiløshed. Overvejer du at implementere periodisk faste i dit liv, anbefaler vi, at du venter til du er fedttilvænnet. Det tager 7-30 dage, og du kan bruge vores madplaner, vores 30 dages Ketoliv Kickstart eller en individuel Keto madplan fra Ketoliv.

Læs mere om faste på vidensbank.ketoliv.dk: https://vidensbank.ketoliv.dk/kursus/guide-til-periodisk-faste/

Kilder

[1] Ebbeling Cara B, Feldman Henry A, Klein Gloria L, Wong Julia M W, Bielak Lisa, Steltz Sarah K et al. Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial BMJ 2018;[2] Zigman, Jeffrey M et al. “Obesity Impairs the Action of the Neuroendocrine Ghrelin System.” Trends in endocrinology and metabolism: TEM vol. 27,1 (2016): 54-63.[3] Mark A Reger 1, Samuel T Henderson, Cathy Hale, Brenna Cholerton, Laura D Baker, G S Watson, Karen Hyde, Darla Chapman, Suzanne Craft. Effects of Beta-Hydroxybutyrate on Cognition in Memory-Impaired Adults. Neurobiol Aging , 25 (3), 311-4 Mar 2004

Fik du svar på dit spørgsmål? Tak for din feedback Der var et problem med at give feedback. Sorry

Stadig brug for hjælp? Kontakt os Kontakt os