Hvad er Keto?

Hvad er Keto?

Simpelt set, er Keto en kost der forsøger at skifte din krops forbrænding fra kulhydrater til fedtforbrænding. Det sker, når du begrænser indtaget af kulhydrater, og erstatter det med andre, kulhydratfattige madvarer. Når kroppen bruger fedt som energikilde frem for kulhydrater, kan man komme i ketose. Ketose er der, hvor vores fedtforbrænding er høj.

De tre Keto Principper

1. Spis få kulhydrater (20-30 gram om dagen)

2. Spis godt med naturlig protein

3. Suppler med sund fedt, indtil du er mæt

Hvad er ketose?

Ketose er en metabolisk tilstand, hvor fravær af kulhydrater, tvinger kroppen til at forbrænde fedt i stedet for kulhydrater, der hos mange, er den normale energikilde. Når du nedbryder og forbrænder fedt, opstår et stof kaldet ketonstoffer. Ketonstoffer er en god energikilde til f.eks. hjernen, og som sammen med resten af fedtstoffet, udgør en glimrende forbrænding. Navnet Keto kommer af ketonstoffer.

Er ketose farligt?

Ketose er ikke farligt, når man har en velfungerende krop, der selv kan regulere mængden af sukker og ketonstoffer i blodet. Har du diabetes type 2, bør du måle dit blodsukker oftere, så du kan følge med i, at din krop regulerer dit blodsukker lavest omkring 4 mmol/L. Går det ned i fx 2 mmol/L, bør du snakke med din læge om, at du ønsker at spise færre kulhydrater. Har du type 1, skal du også snakke med din læge.

Når du er i ketose, er du ikke 100% fedtforbrændende som mange tror, men det er altid en blanding af glukose og ketonstoffer. Selvom du ikke spiser kulhydrater, danner din krop glukose alligevel, og bruger det, sammen med ketoner og fedt, som brændstof.

Taber man sig i ketose?

Ketosetilstand er en direkte konsekvens af, at du nedbryder og forbrænder fedt. Når du er i ketose ved du, at du forbrænder fedt. Men taber du dig mere af at være i ketose? Det gør du. Du forbrænder op til 478 flere kalorier om dagen [1], ved at være i ketose. Det skyldes blandt andet, at nedbrydning af fedt i stedet for kulhydrater er en længere, og mere energikrævende process, hvorfor din forbrænding øges. Derudover bliver du mindre sulten i ketose (det kommer vi vil), og du kan derfor spise mindre, og dermed tabe dig yderligere.

Er Keto sundt?

Keto kan være sundt. Vi henviser til kurset “Er Keto sundt?“, som går helt i dybden med, hvordan man lever Keto på en sund måde. Det kan nemlig både være sundt eller usundt, alt efter, hvordan man spiser.

Hvordan lever man Keto?

Keto er meget simpelt. Det handler om at mindske dine kulhydrater. Når du gør det, forbrænder du fedt. Så selvom du har hørt, at man spiser mere fedt på Keto, er din største opgave, at spise få kulhydrater – Ikke at spise  meget fedt.

Skal man tælle kalorier på Keto?

Det skal du ikke. Det kan du gøre, hvis du ønsker at lære hvor mange kalorier, kulhydrater og lignende, der er i forskellige typer af mad, men det skulle være den eneste grund. Vi ønsker, at du ikke tæller kalorier, men i stedet lærer dig at spise intuitivt. Vi anbefaler mere, at du følger vores madplaner og opskrifter, og holder dig til principperne – at undgå madvarer med et højt indhold af kulhydrater, spise protein (kød eller køderstatninger) og supplere med fedt, indtil du føler dig mæt.

Hvor meget mad skal man spise?

Du kan spise til du er mæt, og formentligt stadig tabe dig. Men du skal, som sagt, begrænse dine kulhydrater og spise naturlig mad i stedet. Når du er i ketose, bliver du mindre sulten, fordi manglen på kulhydrater mindsker et bestemt hormon, der styrer din sult. Du bliver derfor mindre sulten, og det kan du udnytte til din fordel.

Når du er i ketose, kan du derfor spise lidt mindre, uden at du oplever ubehag eller sult, eller supplere det med lidt periodisk faste

Hvordan kommer man bedst i gang?

Følg enten vejledningerne her, eller hvis du kunne tænke dig et decideret forløb, kan du gå over til Det 30 dages Ketoliv Kickstart, som er et 30 dages forløb, der giver dig alt hvad du skal bruge. For nogle kan det være en stor mundfuld, så hvis det er for stor en mundfuld for dig, eller du ikke har brug for en nøje plan, så fortsæt i kurset her.

Resume:

– Keto er en kost lav på kulhydrater og høj på fedt, som får dig i ketose
– I ketose er din fedt forbrænding høj
– Ketose er ikke farligt, når du har en velfungerende krop
– Man kan tabe sig rigtig meget i ketose, fordi kroppen har en højere forbrænding
– Spis 20-30 gram kulhydrater om dagen, en moderat mængde protein og suppler med fedt for resten.

Fik du svar på dit spørgsmål? Tak for din feedback Der var et problem med at give feedback. Sorry

Stadig brug for hjælp? Kontakt os Kontakt os